Možete da je jedete kad god i koliko god poželite, a evo razloga zašto treba da je jedete češće.

Kada je letnje voće u pitanju sigurno su vam lubenica i breskve prvi pali na pamet, ali postoji još jedno ukusno voće čije je sezona baš sad, a koje bi trebalo da se nađe na vašoj trpezi.

U pitanju je dinja. Ovo voće pripada istoj porodici kao lubenicabundeva i krastavac. Izuzetno je bogata vitaminima i mineralima. Sadrži veliki procenat vitamnina C, B, beta karotena, kao i kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, fosfora, gvožđa i bakra.

Takođe, dinja sadrži tri puta više kalijuma od lubenice. Zahvaljujući velikom procentu vode, oko 95 odsto, niskom procentu šećera i odličnom ukusu i mirisu, ovo voće je idealno letnje osveženje.

Voda iz dinje stimuliše rad bubrega, reguliše krvni pritisak, a visok nivo vlakana pomaže varenje. Beta karoten pomaže u borbi protiv kancera, a poslednja istraživanja pokazuju da se dinja može koristiti u borbi protiv nekoliko vrsta raka.

Možete da je jedete kad god i koliko god poželite, a evo razloga zašto treba da je jedete češće:

1. Dinja je idealna za detoksikaciju organizma i pomaže protiv nadimanja. Ovo voće sadrži 300 miligrama kalijuma na 100 grama i pomaže telu da se reši viška natrijuma i tako snižava visok krvni pritisak.

2. Sok od dinje se ranije koristio za ublažavanje bola. Ako želite da se rešite bola, namažite bolno mesto sokom od ceđene ili sitno seckane dinje.

3. U narodnoj medicini dinja se koristi za osveženje i umirenje živaca.

4. Dinja se koristi protiv kamena u bubregu, ublažava ubod insekata, opekotine, bolesti želuca i creva.

5. Dinja ne goji, pa je idealna ako želite da smršate.

Izvor: Blic

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori