Soba bikarbona se može koristiti za uklanjanje mrlja s površine zuba, odnosno gleđi. Zubi tada postaju belji i svetliji. Pranjem zuba sodom bikarbonom ćete ukloniti mrlje uzrokovane ispijanjem kafe, čajeva, sokova, žvakanjem duvana i pušenjem. Kada se soda bikarbona pomeša sa vodom, dolazi do oslobađanja slobodnih radikala. Oni tada razgrađuju molekule koje uzrokuju mrlje na zubima.

Šta je soda bikarbona?

Soda bikarbona je naziv koji se često upotrebljava za natrijum bikarbonat.

Zašto je soda bikarbona dobra za pranje zuba?

Postoje brojni razlozi zbog kojih je soda bikarbona dobar izbor za pranje zuba. Pre svega, soda bikarbona će polira zube i dati im belinu. U isto vreme će ukloniti loš zadah. Pristupačna je i može se koristiti u različite svrhe. U poređenju sa drugim izbjeljivaca zubi, soda bikarbona je najjeftinija i jedna kutijica se može koristiti za više od 100 pranja.

Koje su prednosti pranja zuba sodom bikarbonom?

Najveća prednost pranja zuba sodom bikarbonom je uklanjanje mrlja i plaka sa zuba. Soda bikarbona će ukloniti naslage plaka koji doprinosi propadanju zubi. Povremeno korišćenje sode bikarbone se preporučuje za celokupno zdravlje usne šupljine.

Kako prati zube sodom bikarbonom?

Važno je da zube sodom bikarbonom ne perete više od 2 puta nedeljno kako ne biste oštetili gleđ.

Namočite četkicu vodom i umočite ju u sodu bikarbonu. Tako ćete biti sigurni da se soda bikarbona prilepi za četkicu. Četkajte zube oko 2 minute i dobro isperite.

Pranje zuba sodom bikarbonom će možda izazvati osećaj žarenja. Ako taj osećaj postane nepodnošljiv, treba odmah prestati i dobro isprati usnu šupljinu vodom.

Sodu bikarbonu možete pomešati is pastom za zube. Postupak četkanja i ispiranja je isti. Znači, četkajte 2 minute i dobro isperite.

Koji su nedostaci pranja zuba sodom bikarbonom?

Iako je soda bikarbona prirodno sredstvo za izbeljivanje zuba, postoje neke negativne strane redovnog pranja zuba sodom bikarbonom.

Najveći nedostatak je taj što je soda bikarbona jako abrazivno sredstvo pa prekomernim korišćenjem možete oštetiti gleđ. Oštećenje gleđi vaše zube može učiniti osetljivijima i povećati rizik od nastanka karijesa. Šteta je nepovratna i može se s vremenom dodatno pogoršati.

Drugi nedostatak je taj što soda bikarbona ne ubija sve bakterije, a za prevenciju karijesa je potrebno uništiti bakterije u ustima, zbog čega ćete i dalje trebati zube prati pastom za zube.

Ako imate trajne navlake, ne bi trebalo da koristite sodu bikarbonu jer ona može uzrokovati ispadanje navlaka i nastanak još tamnijih mrlja.

Izvor: Centar zdravlja

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori