Najbolje vreme za sadnju sezonskog cveća i ukrašavanje terasa je kraj aprila i maj.

NAJBOLjE vreme za sadnju sezonskog cveća i ukrašavanje terasa je kraj aprila i maj. Pri izboru vrsta možete se prepustiti trenutnoj inspiraciji, ili zasaditi biljke prema planu o kojem ste razmišljali tokom zime. Pri izboru biljaka morate voditi računa o sledećem: prema kojoj strani sveta je okrenut balkon ili terasa, o veličini žardinjere, da li u njoj već imate nešto od trajnog zasada, kao i o boji fasade i ograde terase.

Vrste koje se preporučuju za sunčane ekspozicije su: petunija, surfinija, kadifica, ageratum, lobelija, muškatla, verbena, prkos, salvija, niske dalije, floks, dragoljub, gazanija... Manje poznate vrste jednogodišnjeg cveća mogu da se gaje na suncu i u polusenci, a to su nemecija, mimulus, sutera, čašica, godecija, sanvitalija, slamnati cvet, zlatni mak, delosperma, osteospermum, lotus, bidens, brahikoma. Od višegodišnjih vrsta koje ne mogu da prezime napolju preporučuju se dipladenija, bugenvileja, akalifa, mnogocvetna zečja detelina, dihondra i lantana.

Vrste za polusenku ili senku su: gomoljasta begonija, minđušica, lobelija, ukrasna koprivica (šarenog dekorativnog lišća), kadifice, lepi jova, hortenzija, dihondra (puzavica), hedera, vinka (puzavica), bakopa, torenija...

Najbolje su žardinjere sa ugrađenim rezervoarima za vodu, dužine od 60 santimetara do jednog metra. U žardinjere dužine od 60 cm može da stane pet biljaka, od 80 cm šest, a čak osam do 10 biljaka u one koje su duge metar. Žardinjere moraju da budu najmanje 15 santimetara duboke i 20 široke.

Na našem tržištu može da se nabavi zemlja inostranih proizvođača koja je namenjena za sadnju balkonskih biljaka. Takva zemlja je sterilisana i obogaćena hranljivim materijama. Doduše, malo je skuplja, ali se isplati, jer su biljke zdravije i lepše. Kod višegodišnjih biljaka dovoljno je samo promeniti površinski sloj zemlje i redovno ih prihranjivati.

Između sadnica obavezno ostavite razmak širine šake. Na dnu žardinjere ili saksije stavite drenažni sloj od komadića glinene saksije, hidrokulturu ili parčiće stiropora. Iznad toga stavite sloj zemlje, blago je sabijte i dodajte osmokotno đubrivo. Rasad sa kontejnerom (saksijom) pre sadnje dobro zalijte potapanjem u kofu sa odstajalom vodom. Kada prestanu da izlaze mehurići vazduha iz zemlje, rasad izvadite i stavite ga u žardinjeru. Ostavite bar tri santimetra od gornje ivice žardinjere ili saksije da prilikom zalivanja voda ne bi isticala.

Izvor: Novosti

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori