Pročitajte u nastavku teksta koje stvari nikada ne treba da radite ako imate mališane

Kada postanemo roditelji, život se potpuno menja. Nemamo više iste prioritete, deca nam postaju centar sveta. Ali, mnogi nesvesno prave određene greške u roditeljstvu koje nikako ne bi smeli.

Ostajete dugo budni

Iscrpljeni ste od obaveza  provedenog s decom i kada su napokon u krevetu - umesto da odete na spavanje, vi ostajete budni gledajući televiziju ili pronađete drugu zanimaciju. 

Kada napokon i sami zaspite, osećate kao da je prošlo 10 minuta pre nego što se dete probudi i traži  pažnju, a vi se ne stignete da se naspavate.

Stoga, zaboravite na  gledanje televizijskih serija i emisija uveče, već pokušajte da odgledate samo jednu epizodu ili se opustite pola sata uz knjigu, te onda utonete u san.

Stimulišete decu pre odlaska u krevet

Možda vam izgleda kao dobra ideja da pustite decu da gledaju televiziju pre spavanja ili da se igraju, a vi za to vreme možda stignete da počistite kuhinju ili stavite veš u mašinu. Ali, na taj način činite veliku grešku jer će onda za vas odlazak u krevet biti prava noćna mora. 

Ako se deca zabavljaju do trenutka odlaska na spavanje, previše su uzbuđena i stimulisana i pitaju se zašto bi išli u krevet kad mogu ostati budni i gledati u ekran? Takođe, nemojte davati mališanima da jedu slatkiše pre odlaska na spavanje jer sigurno ne želite da u to vreme budu u 'zoni sumraka' od previše šećera.


Ostavljate prljave sudove preko noći 

Svi su u krevetu i samo želite da se opustite, a zatim shvatite da kuhinja izgleda kao da je bomba pala u nju. Ali, znate li šta je još gore? Probudite se ujutro i zateknete kuhinju sa skorenim ostacima hrane i mrljama koje su sada još više vidljivije.

Setite se tog prizora kad god pomislite da ste preumorni da sada čistite kuhinju i da taj nered može pričekati i do sutra. Nažalost, sledeći dan će vam samo biti teže jer ćete uz taj nered imati i novi uz spremanje doručka za mališane ili potrage za čistom bočicom i čistim posuđem na 'mestu zločina'.

Ostavljate stvari na dohvat ruke mališana

Ako ostavite nešto vredno  i lako lomljivo na dohvatu ruke, tada je bilo kakva nezgoda vaša krivica. Mališani imaju tu veštinu da posežu za stvarima za kojima ne bi smeli posezati, a zatim ih sakriju, slome (i povrede sebe!) ili stavljaju u usta što dovodi do puno gorih problema.

Još jedna od stvari koje ne bi smjela ostavljati uokolo su slatkiši ili grickalice koje ste možda jeli sinoć nakon što su deca zaspala. Nema ništa gore od potpunog sloma i ispada besa kada morate da kažete svom dvogodišnjaku da ne sme jesti čokoladu za doručak - istu onu koju ste vi slučajno ostavili.

Dozvoljavate deci da ostanu dugo budna

Subota je uveče i zajedno ste s porodicom otišli na picu. I šta se dogodi? Dobro se zabavljate i ni ne shvatite da je već prošlo vreme kad bi trebalo da su u krevetu. 

Pomislite kako kršenje pravila neće nikome da škodi, zar ne? Nažalost, vaše trogodišnje dete se ponaša kao tinejdžer i sada je već preumorno, ali i 'navijeno' i ne želi da spava. I kada ga konačno uspavate, postoji dobra šansa da će se probuditi tokom noći ili puno ranije ujutro jer njegov bioritam (koji je naviknut na drugačije vreme za spavanje) je 'poremećen'.

Stoga, ako odlučite da prekinete rutinu za krevet, očekujte neočekivano.

Određujete prioritete dnevnog reda prilagođavajući se sebi 

Roditelji imaju puno obaveza između brige o deci: od posla i kuće do pronalaska vremena za sebe. Ponekad nemamo izbora nego da poremetimo dečji dnevni red, probudimo ih pre vremena ili odreknemo se odlaska u park zbog toga jer treba ići u hitnu nabavku namirnica. 

Ipak, postoje trenuci kada stvari nisu neophodne.  Jeste li zaista trebali da se vidite s prijateljicom na kafi drugi put iste nedelje baš u vreme kada dete ima popodnevno dremanje? Zapamtite, mališani treba da budu prioritet.

Stvorite dnevni red prilagođavajući se njihovim potrebama i olakšaćeš i deci, ali i sebi. 

Uživate u neumerenom ispijanju alkohola

Mamurluk i deca nikako ne idu zajedno. Deca su dovoljno zahtevna i kada niste mamurni.  Ako imate mališane, svako ispijanje alkohola je na sopstvenu odgovornost!

Izvor: stil

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori