Firmirana garderoba, moderne patike, najnoviji mobilni telefoni... Učestali su zahtevi tinejdžera za skupom robom koja će ih svrstati u grupu popularnih likova iz škole i odvojiti ih od "luzera".

Firmirana garderoba, moderne patike, najnoviji mobilni telefoni... Učestali su zahtevi tinejdžera za skupu robu koja će ih svrstati u grupu popularnih likova iz škole i odvojiti ih od "luzera".

Kako objasniti detetu da novac ne raste na drvetu, da se lako troši, a teško zarađuje, da rasipništvo, opsednutost brendovima i gledanje na ljude kroz prizmu onoga šta imaju nije dobro, jesu samo neka od pitanja koje većina roditelja postavlja. Ako tražite način da vam dete ne izraste u materijalistu, evo nekoliko saveta:

- Iako znaju kako razmišljate i koje su to vrednosti koje biste želeli da im prenesete, teško da ćete ih ubediti da se ponašaju drugačije. Pokušajte da im objasnite da će u materijalnom svetu u kome živimo, u potrošačkoj kulturi, uvek biti novih stvari i naprava koje bismo želeli da kupimo, ali da nam posedovanje istih donosi samo privremeno zadovoljstvo, kao i to da ne moraju u svemu biti najbolji, imati najskuplju stvar.

- Budite iskreni sa njima kada je novac koji zarađujete u pitanju. Dovoljno su odrasli da shvate kako se kućni budžet raspoređuje i troši. Čak i ako pozajmite novac kako biste im obezbedili nešto što su želeli, recite im to otvoreno, kako ne bi imali iluzije o tome da imate više nego što im zaista pružate. Ništa ne postižete time što krijete u koliko lošem stanju su vam finansije.

- Odredite im mesečni budžet, odnosno sumu novca koji će trošiti na odeću, izlaske, poklone prijateljima. Kad znaju čime raspolažu, moći će odrede prioritete, kupe skupe i kvalitetne patike, a jeftinu majicu. Naučiće da prave izbore i budu finansijski odgovorni.

- Na kraju, imajte u vidu da adolescenti u ovom periodu prihvataju vrednosti grupe, društva, u želji da budu prihvaćeni od iste, a ujedno i da se "odvoje" od vas, naprave razliku. Ipak, u kasnim dvadesetim se vraćaju onim vrednostima kojima ste ih učili od početka, pa se zasad tešite time da sva vaša priča nije "bačena u vetar".

Izvor: Novosti

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori