Istraživanja su potvrdila kako su djevojčice koje su imale stroge majke bile samopouzdanije i sigurnije.

Jeste li se ikada, dok ste odrastali, pitali jesu li vam roditelji prestrogi? Možda ste i vi jedan od onih strogih roditelja, bilo da to priznajete ili ne. Ali, zaslužuje li strog vid roditeljstva svu tu pozornost. 

Zanimljivo je da znanost kaže da vam to što ste stroži roditelj može pomoći da odgojite bolju djecu.

Zašto stroži roditelji obično imaju uspešniju decu?

Sigurno se pitate: “Što su mislili pod tim “uspješniju” djecu? U istraživanju iz 2015. godine, koju je objavio Institut za društvena i ekonomska istraživanja, Sveučilišta u Essexu, profesor Ericka Rascon-Ramirez objašnjava:

“Mjera očekivanja u ovom istraživanju odražava kombinaciju težnji i vjerovanja o izgledima postizanja višeg obrazovanja po izjavama većine roditelja, a najviše majki.”

Rascon-Ramirez je, u razdoblju od 2004. do 2010. godine, proučavala grupu od 15.500 učenica starosti 13 i 14 godina.

Utvrdila je da su djevojčice koje su imale stroge majke bile samopouzdanije i sigurnije. Kao dodatak ovoj emotivnoj zrelosti, učestalost preranih trudnoća bila je 4% niža kod tinejdžerki koje su imale uporne i čangrizave majke.

Rezultat svega je da djeca koja imaju stroge roditelje (naročito majke) imaju veće izglede da završe fakultet, nađu dobar posao i budu, sveukupno gledano, uspješnija.

U mnogim slučajevima, mi uspijemo učiniti ono za što vjerujemo da nam je lakše, čak i kada se to protivi volji naših roditelja. Ali, ma koliko se trudili da se odupremo prijedlozima svojih roditelja, velika je vjerojatnost da oni, ipak, na suptilan način utječu na izbore koje pravimo, a koje smo smatrali duboko osobnim…

Ono što su naši roditelji očekivali od nas po pitanju izbora u školsko doba, vrlo vjerojatno je jedan od odlučujućih čimbenika kod našeg donošenja važnih odluka, recimo da li ćemo roditi dijete u svojoj ranoj mladosti.

Ukratko, zdrav roditeljski pritisak (tj. postavljanje visokih standarda) povećat će šanse našem djetetu da s uspjehom završi školovanje, što bi trebalo voditi uspješnijem životu, prenosi Više od života.

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori