Noah Surrett, 6-godišnji dječak iz Ashevillea, u Severnoj Karolini, počeo se žaliti na glavobolju prije dva tjedna. Analgetici mu nisu pomogli, a sutradan je dobio konvulzije. Analize u bolnici pokazale su da je dobio tzv. LaCrosse encefalitis, tj. zapaljenje mozga izazvano virusom LaCrosse, koji prenose komarci.

Dječakova majka LoriAnne kaže da Noah još nije sasvim ozdravio i da će primati terapiju protiv konvulzija još dva mjeseca, ali je odlučila objaviti kako bi drugi roditelji na vrijeme prepoznali simptome.

4. kolovoza LoriAnne i njen suprug Dakota odveli su djecu kod bake i djeda. Noah se požalio na glavobolju, pa mu je majka dala analgetik. Bilo mu je bolje, pa je te noći prespavao kod bake i djeda.

Svekrva je sutradan pozvala LoriAnne i rekla joj da je Noah ošamućen i da ga ponovno boli glava. Još su razgovarale kada je dječak dobio konvulzije.

 

Nazvali su hitnu pomoć, koja ga je odvezla do najbliže bolnice u Ashevilleu. Noah je imao visoku temperaturu, 39 stupnjeva. Skener, analiza krvi i urina i lumbalna punkcija pokazali su da Noah ima LaCrosse encefalitis (LAC). Ispostavilo se da su dječakove glavobolje bile posljedica oticanja mozga. Pet dana je ležao u bolnici, a bio je sposoban za komunikaciju samo pod utjecajem lijekova.

– Bio je u nekoj vrsti stanja kome i mentalno nije bio prisutan. 10. kolovoza je otpušten iz bolnice i sada mu je bolje.

PROČITAJTE:  5 znakova na licu koji otkrivaju da s vašim organizmom nešto nije u redu

U bolnici je oslabio, ali mu se vratio apetit. Međutim, još prima lijekove dva puta dnevno.

Zapaljenje mozga izazvano LaCrosse virusom, koji se prenosi ubodom komarca i najčešći je u regiji američkog Srednjeg Zapada i Srednjeg Atlantika.

Mnogi koji se inficiraju nemaju simptome, ali je dobro znati da se oni pokazuju pet do deset dana nakon uboda. Simptomi su umor, visoka temperatura, glavobolja, mučnina i povraćanje. U težim slučajevima moguće je zapaljenje mozga, s popratnim simptmima (konvulzije, koma, paraliza). Ne postoji lijek protiv LAC-a, ali je u težim slučajevima neophodno bolničko liječenje, uz korištenje aparata za disanje i infuzije.

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori