Nije bilo tužnijeg zvuka od vašeg plača, ili toliko užasnog prizora kao kad bi se niz vaše obraščiće kotrljale velike suze. Ona bi učinila sve što je u njenoj moći da vas smiri, a kad ne bi mogla da zaustavi vaše suze, srce bi joj se slomilo u milion sitnih komadića.

Onog trenutka kada shvatite da čekate dete, život vam počne nepovratno da se menja. Ta promena postane sve očiglednija rođenjem deteta koje će da vas provede kroz najnapornije, ali i najlepše putovanje u životu - roditeljstvo. A uživljavajući se u ulogu roditelja, shvatićete i koliko je toga podnelavaša majka, pa ćete napokon i sami da iskusite neke stvari koje vam ona, verovatno, nije nikada rekla.

1. Rasplakali ste je... mnogo puta

Plakala je kad je otkrila da je trudna s vama. Plakala je dok vas je rađala. Plakala je prvi put kad vas je držala u naručju. Plakala je od sreće, straha, brige i jer vas toliko voli. Ona je sve vreme s vama proživljavala svaku vašu sreću i tugu, bili vi toga svesni ili ne.

2. Ona je želela to poslednje parče torte

Ali, kad je videla kako ga vi gledate (iako je vama bio treći komad, a ona tortu nije ni probala), nije mogla da ga uzme. Znala je da će biti mnogo srećnija ako vaš stomačić bude pun, a ne njen.

3. Bolelo je

Kad ste je vukli za kosu, kad ste je grebali noktićima koje niste želeli da isečete, kad ste je grizli dok vas je dojila, kad ste je lupali u rebra još dok ste bili u stomaku, kad ste naterali njeno telo da se grči u agoniji dok vas je rađala... svaki put je bolelo.

4. Uvek se bojala

Od trenutka kad vas je začela, činila je sve što je u njenoj moći da vas zaštiti. Ona nije želela da vas da nikome da vas drži (iako je popustila), da vas slučajno ne bi ispustili, a srce joj je zastalo kad ste napravili prve korake. Kad ste počeli da izlazite, ostajala je budna da vas dočeka (čak i ako se pravila da spava), i ustajala je rano kako bi vas budila za školu. Sa svakim ogrebanim kolenom bila je uz vas i bila je spremna da vas reši svakog ružnog sna.

5. Ona zna da nije savršena

Ona je svoj najgori kritičar. Zna sve svoje mane i ponekad se mrzi zbog njih. A najstroža je prema sebi kad je reč o vama. Želela je da bude savršena mama, da ne uradi ništa pogrešno, ali, budući da je samo čovek, grešila je. I verovatno još uvek pokušava da sebi oprosti neke od tih grešaka. Volela bi da može da se vrati u prošlost i da ispravi neke stvari, ali ne može, pa budite blagi prema njoj jer je radila najbolje što je tada znala.

6. Gledala vas je dok spavate

Bilo je noći kada je bila budna do tri ujutru, moleći se da napokon zaspite. Jedva je držala otvorene očidok vam je pevušila i molila vas je da napokon zaspite. Tada, kada ste napokon zaspali, legla bi pored vas i na tren bi je napustio umor kad bi videla vaše anđeosko malo lice, iskusivši više ljubavi nego što je mislila da je moguće.

7. Nosila vas je duže od devet meseci

Jer vam je trebala. Tako da je to i radila. Naučila je da vas drži u naručju dok kuva, čisti, jede, čak i dok spava. Jer to je bio jedini način na koji je nekad mogla da zaspi. Bila bi umorna, bolela bi je leđa, alidržala bi vas jer ste vi želeli da budete uz nju. Mazila vas je, volela, ljubila i igrala se s vama. A vi ste bili sigurni i voljeni u njenim rukama.

8. Slomilo joj se srce svaki put kad biste se rasplakali

Nije bilo tužnijeg zvuka od vašeg plača, ili toliko užasnog prizora kao kad bi se niz vaše obraščiće kotrljale velike suze. Ona bi učinila sve što je u njenoj moći da vas smiri, a kad ne bi mogla da zaustavi vaše suze, srce bi joj se slomilo u milion sitnih komadića.

9. Stavljala vas je na prvo mesto

Mogla je da izdrži bez hrane, tuširanja i sna. Uvek je vaše potrebe stavljala ispred svojih. Provela bi ceo dan brinući o vama, i na kraju dana ne bi imala energije za sebe. Ali sledećeg dana bi se probudila i ponovila sve ispočetka, jer ste joj vi toliko značili

10. Sve bi ponovila

Biti majka je jedan od najtežih poslova na svetu, pa će vas ponekad dovesti do ivice snage i živaca. Plačete, boli vas, trudite se, ne uspevate, radite i učite. Ali uz to iskusite i više sreće nego što ste mislili da je moguće i osećate da će vam ponekad srce pući od silne ljubavi. Uprkos bolu, tugi, dugim noćima i ranim jutrima, ona bi opet sve to ponovila, jer ste vi to zaslužili. Tako da sledeći put kad je vidite, recite svojoj mami hvala i neka zna da je volite. Verujte, to je nešto što ne možete da joj kažete previše puta.

magazin.hr

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori