Kada sam razmatrao koji je savjet najbolji, zaključio sam da je to savjet o braku. Zašto? Zato što je vaš supružnik osoba s kojom ćete provest cijeli svoj život. Oni će s vama biti u tegobama, u uspjesima i neuspjesima. Oni su uz vas u uspjehu, u rastu i blagoslovu. Oslanjate se jedno na drugo i zajedno gradite život.

Brak je partnerstvo i treba ga njegovati. Ono može biti najsnažnija sila u vašem životu. Može vam dati utjehu, nadu i stabilnost u životu.

Saveti od oca sinu o braku

1. Sine moj, ako budeš trošio na ženu a ona se ne brine o tvojoj štednji i zaradi, nemoj ju oženiti.

2. Sine moj, žena ti može biti dobar supružnik, neke mogu biti dobre majke tvojoj djeci, i ako nađeš onu koja može biti dobra majka, nemoj ju otpuštati.

3. Sine moj, nemoj svoju ženu ograničavati na ulogu u kuhinji, odakle ti to? I u naše doba imali smo rad u polju i kojem su radili svi, to je bio naš ured.

4. Sine moj, ako ti kažem da si glava kuće, nemoj gledati na svoj novčanik, nego gledaj na smiješak svoje žene.

5. Sine moj, ako želiš dugo živjeti, neka ti žena kontrolira plaću. Njoj će biti teže trošiti zato što je svjesna što sve treba platiti u kućanstvu. No ako je u tvojem vlasništvu, ona će te stalno ispitivati za novac, iako je potrošen.

6. Sine moj, nemoj nikada tući svoju ženu. Bol na njezinom tijelu nije ništa naspram boli na njezinom srcu a bit će ti problem živjeti s ranjenom ženom.

7. Sine moj, sada kada si oženjen, nemoj živjeti životom samca sa svojom ženom, jer ćeš uskoro onda i biti sam.

8. Sine moj, u moje vrijeme imali smo mnogo žena i mnogo djece zbog puno zemlje i obilnog uroda. Sada više nema zemlje za obradu, pa se svoje žene čvrsto drži.

9. Sine moj, možda su sada restorani i trgovine kod stabla ispod kojeg smo se tvoja mama i na upoznali, no najprisnija stvar koju smo tamo učinili jest da smo prihvatili jedno drugo.

10. Sine moj, nemoj zastraniti kada počneš više zarađivati, umjesto onih malih nožica koje neće znati trud kroz koji si prošao, troši na svoju ženu koja je uz tebe uvijek bila.

11. Sine moj, kada sam bacao kamenčiće na prozor tvoje mame, dok smo još hodali, to nije bilo radi seksa, nego zato što mi je nedostajala.

12. Sine moj, sjeti se kad si rekao da ti se žena promijenila. To je možda zbog tvojih djela.

13. Sine moj, tvoja mama i ja vozili smo bicikl prije nego smo kupili auto. Svaka žena koja s tobom neće biti u počecima i neimaštini, nije vrijedna tvoga vremena.

14. Sine moj, svoju ženu nemoj uspoređivati s ikim drugim. Ona te trpi na svoj način i zar je ona tebe uspoređivala s drugim muškarcima?

15. Sine moj, postoji nešto što vi zovete feminizam. Ako žena počne tvrditi da u kući ima ista prava kao i ti, podijeli sve račune na pola i zatraži ju da počne plaćati drugi dio.

16. Sine moj, tvoju sam majku upoznao dok je bila djevica. Ako tvoja žena ne bude djevica, nemoj ju kriviti, jer nisam ti rekao da su naše žene imale bolje kvalitete.

17. Sine moj, tvoju sestru nisam poslao u školu zato što sam bio budalast kao i drugi i mislio sam da žena ne može proširiti obiteljsko ime. Uspješne žene kakve viđam daleko su bolje od nekih muškaraca.

18. Sine moj, tvoja je mama jednom zaključala robu koju sam nosio i razderala ju zato što je bila ljuta. Nisam podigao ruku na nju radi ovog dana, kako bih mogao ponosno reći kako nikada nisam tukao tvoju majku.

19. Sine moj, žene u moje doba imale su više prirodne ljepote, iako, neću ti slagati, i neke su imale oslikanu kožu, najviše na rukama. To je ono što vaša generacija danas zove tetovažom. Ali upamti da one nisu pokazivale svoje tijelo kao današnje žene.

20. Sine moj, tvoju majku i mene ne zanima što se događa u tvom braku. Svoje probleme rješavaj bez da stalno trčiš nama.

21. Sine moj, sjećam se kada sam tvojoj majci kupio prvu mašinu za šivanje. Pomozi svojoj ženi ostvariti njezine snove, kao što nastojiš ostvariti tvoje.

22. Sine moj, nemoj se prestati brinuti za svoju majku i mene. To je tajna starenja i ti ćeš isto imati djecu koja će se brinuti za tebe.

23. Sine moj, moli se sa svojom obitelji. Sutra dolazi dan koji ti je nepoznat, razgovaraj s Bogom koji sve zna, svakoga dana.

(novizivot)

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori