Osim što ulepšava prostor, efikasno apsorbuje i štetne materije iz vazduha, pa je u Engleskoj zovu "biljka kišobran".

Prošarani listovi koji se zrakasto šire na kraju drške, glavno su obeležje šeflere. Osim što ulepšava prostor, efikasno apsorbuje i štetne materije iz vazduha, pa je u Engleskoj zovu "biljka kišobran".

Potiče iz suptropskih delova Australije, gde raste u drvoredima. Ima cvetove slične pipcima hobotnice, pa je tamo nazivaju i "biljka hobotnica", ali tako ne cveta u sobnim uslovima.

Šeflera se lako gaji, dobro podnosi slabo osvetlenje i umerenu hladnoću. Može da poraste do 2,5 m. Dok je mala, izgleda neugledno jer joj listovi nisu srazmerni sa peteljkama. Međutim, kad poraste više od metar, postaje skladnija. Listovi mladih biljaka imaju samo tri liske, a kasnije dobiju pet režnjeva. Prilikom kupovine obratite pažnju da sadnica ima lep oblik i zdrave zelene listove, bez crnih fleka.

Ovoj biljci najviše odgovara svetlo mesto zaštićeno od podnevnog sunca, ali prilagođava se i senovitom mestu. Tokom zime ne može da podnese temperaturu nižu od 15 stepeni, a optimalna je 18. Na proleće i leto se zaliva obilno, dva puta nedeljno, zimi jednom u 12 do 15 dana (ako je na prohladnom mestu) ili jednom nedeljno u toploj prostoriji. Između dva zalivanja zemlja bi trebalo da se prosuši.

Odgovara joj visoka vlažnost vazduha, pa je u toplim danima važno da se orošava dva do tri puta nedeljno. Ako prezimi u prohladnoj prostoriji, ne treba je orošavati. Prihranjuje se tokom proleća i leta mineralnim đubrivom za zelene biljke ili osmokotom. Mlade biljke se presađuju jednom godišnje, kasnije je dovoljno jednom u dve godine, u dva broja veću saksiju. Odrasle biljke se ne presađuju, već im se dva puta godišnje menja površinski sloj zemlje. Za presađivanje je najbolja mešavina humusa, treseta i peska.

Ako imate ovu biljku i želite da se širi, a ne da raste, na proleće joj odsecite vrh. Savet je da listove povremeno prebrišete vlažnom krpom i tako uklonite prašinu. Inače, šeflera simbolično poručuje "uzbuđuješ me".

 

Izvor: Novosti

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori