Naizgled nema ničeg lošeg da se devojčici kaže da je slatka, ali ovakav pristup je u velikoj meri „kriv” za činjenicu da je devojkama danas izgled važniji od pameti i obrazovanja.

Kada upoznate četvorogodišnju devojčicu koja pleni osmehom i gleda vas umilnim okicama u roze haljini na tufne, prirodno je da joj kažete kako je slatka. U ovome, naizgled, nema ničeg lošeg, jer nas mališani spontano "mame" da im laskamo. Međutim, neka istraživanja pokazuju da je ovakav pristup kriv za činjenicu da je devojkama danas izgled važniji od pameti i obrazovanja. Njima se od malih nogu plasira priča o lepoti, ona se postavlja kao imperativ i usađuje u svest dece.

Liz Blum, autorka knjige "Razmišljajte: razgovori za pametne žene u zaglupljenom svetu" navodi da više od 15 odsto devojčica mlađih od 12 godina redovno stavlja maskaru, ajlajner i karmin, pati od poremećaja u ishrani, ima smanjeno samopouzdanje i komplekse zbog fizičkog izgleda, a da čak i pametne, uspešne studentkinje izjavljuju kako bi rađe bile lepe nego pametne. Zato ona savetuje da se sa devojčicama razgovara na drugačiji način, da se u ranom detinjstvu promeni obrazac ponašanja, kako bi se izbegle posledice u kasnijem dobu.

Umesto da ih pohvalite za suknju, lutku ili kikice, Liz predlaže da ih na prvom susretu pitate kako su, šta čitaju, šta vole, a šta ne, o lepim manirima... Ukoliko su starije, pametno im je prići sa temama o zagađenju životne sredine, promenama u školskom sistemu, treninzima... Liz kaže da je suština da se devojčice od najranijeg uzrasta uče da razmišljaju svojom glavom i pažnju osvajaju mudrim promišljanjem i zanimljivim pričama, a ne da čekaju da im neko udeli kompliment na račun izgleda. U protivnom, svaki put kada se to ne desi, one će se osećati manje vredno. Zato je potrebno da im se u ranom detinjstvu usadi svest o značaju ulaganja u unutrašnju, a ne spoljašnju lepotu. To je tek jedna, ali vrlo važna, stavka u ispravnom sistemu vrednosti.

Izvor: Novosti

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori