Meredit Gordon iz Los Anđelesa glumica je i stendap komičarka. Osim toga, ona je i blogerka i piše o svemu od svakodnevnih stvari od scenarija za film. Ona ima dvoje dece i ne želi da se ophodi isto prema njima. U tekstu koji je objavila na svom blogu objašnjava zbog čega.

Ja nemam fotografije sebe kao bebe. Ozbiljno. Te fotografije ni ne postoje. To je zato što sam ja najmlađa od tri ćerke mojih roditelja koji su očajnički želeli dečaka. Kad sam se rodila, oni nisu imali ni ime spremno. Kada su videli da nisam dečak, počeli su da mi traže ime i dali su mi ga po glumici koja je u tom trenutku bila na televiziji u bolničkoj sobi.

Ne žalim se što nemam fotografije sebe kao bebe. Srećna sam što bar imam ime.

Ali sam sebi obećala da ću biti drugačija sa svojom decom. Ponašaću se prema njima potpuno isto, rekla sam sebi pre nego što sam postala majka, znajući da se najmlađe dete u prorodici često oseća kao manje važno.

A onda sam primetila da mi je kuća puna fotografija mog sina, koji je prvo dete, dok je samo jedna ćerkina fotografija bila uramljena. Kada sam to shvatila, ponadala sam se da mi je ćerka još uvek previše mala da bi primetila „nadmoć“ svog starijeg brata.

Ali iako imam manje njenih uramljenih fotografija po kući, ona ima prednost u tome što ima iskusnu majku. Postoji bezbroj stvari koje sam uradila sa prvim detetom, a koje neću ponoviti sa drugim – jer sam naučila da ne treba. Ovo su neke od tih stvari.

1) STALNO OBLETANJE

Moje drugo dete nema majku koja stalno leti i skakuće oko nega zabrinuta da li će biti dobro i uplašena da se ne slomi.

2) NA SVAKA DVA MINUTA PROVERAVANJE DA LI DIŠE

Proveravaću da li diše, samo ne na svaka dva minuta. Biću mnogo vedrija i mirnija.

3) ČUČANJE KOD VRTIĆA

Kada je moj sin krenuo u predškolsko, ja sam plakala. Bila sam zabrinuta i pitala sam se da li će biti srećan, da li je na pravom mestu sa pravim ljudima. Zato sam u početku stalno bila u blizini vrtića, što je bilo blesavo.

4) NEĆU JE STALNO TERATI DA IDE DA SE IGRA SA DRUGOM DECOM

Toliko silno sam želela da moj sin ima prijatelje da sam ga terala da ide i igra se sa svima, bilo da mu se taj neko dopada ili ne. A igranje sa decom koja vam se ne dopadaju nije baš toliko zabavno. Nju ću da pustim da sama bira svoje prijatelje.

5) NEĆU DOJITI KADA NE ŽELIM

Poštujem one ljude koji i drugo dete doje onoliko dugo koliko su dojili i prvo. Ja nisam mogla to, a nisam ni želela. A nisam mogla ni da smirim svog sina dok sam dojila ćerku.

6) NEĆU PROVODITI SATE I SATE PRAVEĆI HRANU ZA BEBE

Sa prvim detetom sam se mučila praveći mu piree. Drugom detetu sam kupila teglice hrane za bebe i uštedela vreme, koje sam odlučila da provedem igrajući se sa svojom decom.

7) NEĆU PANIČITI ZBOG ČVRSTE HRANE

Dobro se sećam striktnih pravila za početak hranjenja deteta čvrstom hranom. Ta pravila su se promenila dok se moje drugo dete rodilo, pa sam ih ignorisala. Ona je jela jagaode, koštunjavo voće i drugu čvrstu hranu pre svog brata.

8) NEĆU SE NERVIRATI ZBOG DAVLJENJA

Naravno da se uvek potresem kada se zadave nečim, ali ponekad to ne može da se izbegne. Možda je ona shvatila ranije nego njen brat da se igračke ne jedu.

9) NEĆU SE SLEPO PRIDRŽAVATI SAVETA IZ KNJIGA ZA RODITELJE

Dok sam brinula o svom sinu, shvatila sam da ništa nisam naučila iz knjiga za roditelje i da su me one zapravo samo činile nervoznijom. Zato sam ih bacila. Kada mi treba savet, pitam prijatelja ili pedijatra.

Moja devojčica neće moći da nađe mnogo svojih fotografija po kući, ali bar neće imati nervozne roditelje. A bez obzira na to što se nisam isto ophodila prema oboma, volim ih podjednako. I to je jedino bitno.

zenskikutak

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori