Selen je mineral koji je našem telu potreban. U malim dozama ima pozitivan uticaj na naše zdravlje, dok u velikim količinama može biti i čak opasan.

- Previše selena (200 mikrograma dnevno) povezuje se sa povećanim rizikom od dijbetesa tip 2, raka prostate, a velika količina ovog minerala neće imati pozitivan efekat ni na srce. Selen je jedna od onih elemenata koji je našem organizmu potreban, ali potrebno je odrediti pravu dozu,  objašnjava Mark Mojard, autor knjige “The Supplement Handbook”. 

Istraživači su ranije utvrdili da količina selena u telu ima veze sa feritilitetom, odnosno plodnošću, tačnije žene koje unose dovolljne količine ovog minerala u većem broju slučajeva pre ostaju trudne nego one žene koje ga ne unose dovoljno.

Jedan od najsigurnijih načina da unesete dovoljno, ali ne i previše selena je da ga unostite kroz hranu. Koje su to namirnice koje treba da jedete?

1) BRAZILSKI ORAH


Brazilski orah je najbolji izvor selena sa 514 mcg (mikrograma) na 30 gram oraha (6 do 7 oraha)

2) RIBA


Sa  95 mcg po porciji tuna je na drugom mestu. Dobra izvor selena  su i sardine 45 mcg po porciji.

3) SVINJETINA, GOVEDINA I PILETINA


Kao i riba meso je bogato selenom.  Odrezak ima 42 mcg, govedina 33 mcg, ćuretina ima 31 mcg, a piletina 22 mcg po porciji.

4) DOMAĆI SIR


Ne samo da ima 20 mcg selena, već i 130 mg kalcijuma na 100 grama.

Izvor: Blic

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori