Još od drevnih vremena dojilje su svoje mleko davale ne samo svojoj, nego i tuđoj deci. Međutim, u doba interneta sada je lakše nego ikad da majke koje su u laktaciji pomognu potpunim strancima.

Novo istraživanje pokazalo je da bi gotovo polovina dojilja u Britaniji bila spremna da podeli svoje mleko sa drugim roditeljima. Ispitivanje koje je sproveo sajt Netmums na više od 2.000 majki pokazalo je da jedna od 50 dojilja već koristi sajtove za deljenje mleka, kako bi se povezala s mamama koje ne mogu da doje.

Nekoliko najvećih takvih sajtova potiče iz Amerike, a među poznatima koji su podržali ovakav način razmene mleka je i holivudska glumica Ališa Silverstoun koja je nedavno pokrenula svoju mrežu – Kind Mama Milk Share.

“U svetu kad je gotovo sve komercijalizovano, divno je videti ljude koji jedni drugima pružaju podršku potpuno besplatno. Svi su uključeni – od majki koje doniraju mleko, do osoba koje rade na sajtovima”, kaže urednica Netmums En Mari Oleri.

Ipak, postoji i sve više sajtova na kojima se majčino mleko prodaje. Neki su kritikovani zato što zarađuju na račun očajnih roditelja i što prodaju mleko čak i onim grupama kojima nije potrebno, poput bodibildera i fetišista.

Trećina ispitanih majki smatra da bi takvu prodaju trebalo zabraniti.

Kada je reč o odnosima van mreže, praksa davanja mleka deci prijatelja je vrlo uobičajena. Jedna od 25 dojilja rekla je da bi dojila dete prijatelja i ili člana porodice.

Iako je to bilo uobičajeno od davnina, danas izaziva kontroverze. Naime, kada je jedna majka iz Pensilvanije Džesika En Koleti objavila fotografiju na kojoj odjednom doji svog sina i bebu prijateljice, primila je brojne kriike zbog toga.

“Mislim da ljudi pogrešno doživljavaju dojenje. Oni misle da je reč o odvratnoj telesnoj tečnosti koju ne treba deliti ni na koji način. Ja to razumem, u slučaju da ne poznajete dojilju i želite da testirate mleko u laboratoriji. Međutim, ako lično poznajete nekoga i znate da je zdrav, to je sasvim normalna stvar”, rekla je Koleti.

Izvor: b92

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori