Pokušajte sami da zamenite dotrajale podove. Pre nego što počnete sa postavljanjem laminata, morate da proverite da li je podloga ravna, suva i čista.

AKO želite sami da postavite laminat, proces i nije toliko komplikovan a osnovni alat koji će vam trebati su skalpel, gumeni čekić, ubodna testera, metar, libela.

Laminatni podovi su jeftiniji od drvenog, ne moraju da budu prikovani, ne moraju da se bruse, farbaju ili lakiraju i prilično su otporni na ogrebotini i mrlje.

Pre nego što počnete sa postavljanjem laminata, morate da proverite da li je podloga ravna, suva i čista. Laminat možete da postavite i na stari parket ili linoleum, a kada ga kupujete uzmite 10 odsto više u odnosu na izračunatu površinu prostorije.

Proizvođači preporučuju da laminat odstoji dan ili dva u prostoriji u kojoj će biti postavljen da bi se navikao na sobnu temperaturu. Ako ga stavljate na betonsku podlogu obavezno je postavljanje parne brane koja se polaže preklopom od 20 do 30 santimetara.

Ispod laminata je neophodno postaviti foliju za prigušenje udarne buke. Istovremeno, ta folija služi za poravnavanje manjih kvržica i obezbeđuje bolju podlogu za laminat. 

Umesto folije možete koristiti tanke ploče koje imaju mnogo bolje efekte što se tiče sprečavanja buke i ravnanja podloge. One se samo poređaju po podu i spoje samolepljivom trakom.

Preko podloge se jednostavno ređaju ploče laminata. Laminat se postavlja tako da duža stranica bude usmerena prema prozoru. S obzirom da je laminat sklon skupljanju i širenju usled promene temperature neophodno je, uz zid, obezbediti diletacioni prostor tako što ćete na to mesto uglaviti specijalne odbojnike širine oko 10 santimetara. Odbojnike postavljate bočno i sa čela laminatne ploče. Kod postavljanja odbojnika važno je voditi računa da plivajuće postavljen laminat ne sme dodirivati zidove, pragove, dovratke, cevi grejanja i ostale fiksne predmete u sobi. Način spajanja laminata zavisi od proizvođača i obavezno pročitajte uputstvo.

SKRAĆIVANjE PLOČE 
Kada se dođe do kraja reda laminatna ploča će morati da se skraćuje da bi se uklopila u prostor. To se radi tako što se ploča okrene za 180 stepeni u odnosu na položaj koji je predviđen za slaganje. Kada sečete, laminat okrenite dekorativnom stranom nadole kako zubi ubodne testere ne bi oštetili foliju.

Izvor:novosti

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori