Dunja obiluje vitaminima i mineralima koji blagotvorno djeluju na ljudski organizam te liječe mnoge bolesti.

Dunja je vitaminska bomba jeseni koja je od davnina poznata u narodnoj medicini, a koristi se prije svega kao sredstvo za ublažavanje kašlja i smirivanje želučanih tegoba.

Ovom voću porijeklom iz jugozapadne Azije su ljekoviti dijelovi plod, listovi i sjeme, a posebno sok i sirup ploda.

Plod dunje obiluje vitaminima i mineralima. Sadrži vitamin C u velikim količinama, zatim vitamin B1, B2, niacin, karoten, kalcij, magnezij, kalij, bakar, natrij, cink, željezo, mangan, natrij, flor i sumpor. Pored toga, sadrži i proteine, dijetalna vlakna i ugljične hidrate.

Sjemenke su njezin najljekovitiji dio, a kada odstoje u vodi oslobađaju sluz koja pomaže kod problema s kašljem. One sadrže i velike količine amigdalina, odnosno vitamina B17, koji ima antikancerogeno djelovanje. Sjemenke su bogate i mastima, taninom, pektinom, šećerima, jabučnom kiselinom, emulzinom i protidom.

Zahvaljujući taninu i sluzi ova voćka povoljno djeluje na rad probavnog sustava (crijeva) i sprječava infektivne bolesti. Također, dunja sadrži i dosta pektina, koji povoljno djeluje na krvožilni sustav, pomaže u snižavanju krvnog tlaka i pruža zaštitu od radioaktivnog zračenja.

Dunjin sok liječi kašalj, astmu i dijareju, dok se pečena ili kuhana dunja preporučuje anemičnim osobama, ali i za liječenje upala želudačne i crijevne sluzokože. Dunja se upotrebljava i za liječenje suhog ždrijela, krajnika, dišnih putova kao i ublažavanje obilnih menstruacija. Čaj od dunjinih sjemenki liječi nesanicu, ublažava napetost i otklanja neprijatan zadah, dok sluz od sjemenki liječi opekotine i rane. Čaj od listova dunje je odličan prirodan lijek za zaustavljanje proljeva, pišu Nezavisne.com

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori