U narodu je već dugo poznata njegova ljekovitost i upotrebljava se u različite svrhe.

Međutim, i najnovija znanstvena istraživanja potvrdila su njegov pozitivan utjecaj na cjelokupno zdravlje organizma. Tako mu se sve češće daje epitet neuglednog izgledom, ali zato visokokvalitetnog svojim svojstvima, piše Doza zdravlja.

Jak zadah po luku sigurno “ne obogaćuje društveni život“, ali njegovo konzumiranje obogaćuje organizam snažnim antioksidansima. U tome smjeru upravo idu i izvještaji američkih istraživača kada je luk u pitanju. U njima se navodi da “što je luk jači, i zadah osjetniji, luk je za zdravlje bolji jer je bogatiji antioksidansima“.

Ispitivani su ekstrakti 10 vrsta oguljenog, svježeg crvenog luka te je pokazano da one vrste luka koje imaju najjači okus, imaju najjaču ukupnu antioksidativnu aktivnost, a time i najbolju sposobnost uništavanja slobodnih radikala za koje se smatra da povećavaju rizik od različitih bolesti, posebno kancerogenih.

Poznati francuski travar Messegue isticao je da je crveni luk pogonsko gorivo za sportaše. Graditelji egipatskih piramida crpili su snagu iz crvenog luka koji su svakodnevno jeli u velikim količinama…

Ono što se o luku pouzdano zna jeste da je on jedna od najstarijih povrtlarskih biljaka. Potječe iz zapadne i srednje Azije, vjerojatno iz današnjeg Afganistana. Jedna je od najstarijih biljaka koje su ljudi počeli uzgajati prije više od 5.000 godina. Upotrebljavali su ga kao ljekovitu i začinsku biljku. U starom Egiptu tijekom izgradnje piramida koristio se kao sredstvo plaćanja, a pronađen je i u grobnici faraona Tutankamona. Danas su najveći uzgajivači luka Kina, Indija, Sjedinjene Američke Države, Rusija i Španjolska.

U narodnoj medicini luk se koristi kod raznih bolesti, a neke od njih su: bolesti srca i krvnih žila, kod želučanih i crijevnih tegoba te kašlja i prehlade. Smanjuje povišenu razinu lošeg kolesterola u krvi, smanjuje povišeni krvni tlak itd.

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori