Približio se odlazak na more. Već i sama pomisao na šum talasa budi u vama osećaj blaženstva? Želite da plivate satima, šetate pored plaže i udišete čudesan morski vazduh?

A da li znate da sve to ima zvaničan naziv i zove se talasoterapija? Šta je talasoterapija i kako ona utiče na lepotu i zdravlje, pitali smo Peđu Filipovića, najpoznatijeg učitelja masaža na Balkanu i kreatora koncepta velnes brenda Srbije „Anđeoski dodir vode“.

– Korišćenje blagodeti morske vode, produkata mora i mediteranske klime radi čuvanja zdravlja i lečenja zove se talasoterapija. Naziv potiče od grčke reči „talassa“, što znači more, a njegova lekovitost spominje se u egipatskim spisima 4.000 godina pre nove ere – kaže Peđa Filipović.

Zahvaljujući bogatoj flori i fauni, morska voda je bogata mikroelementima, mineralima, amino-kiselinama, određenim vitaminima, a potvrđeno je da po svom hemijskom sastavu ima veliku sličnost s našom krvnom plazmom.

 

– Morska voda poseduje baktericidna dejstva, te je vrlo lekovita kod raznih problema s kožom, posebno u smislu dezinfekcije i podsticanja zarastanja rana. Osobe s psorijazom spas za crvenilo, keratinske promene, svrab, pucanje i perutanje kože nalaze upravo u morskoj vodi.

Koliko morska voda utiče na poboljšanje jedrine kože, stimulaciju kolagena i elastina vidi se kao pozitivna promena već nakon nekoliko dana provedenih na moru.

– Iako je danas popularno da se nakon izlaska iz mora odmah istušira, sećam se svog detinjstva na ostrvu Braču i preporuke svoje nane Ane: „Ne perite odmah kožu, neka stoji malo soli na njoj, dobro je, jača imunitet i otpornost same kože“. Isto je važilo i za kosu i jačanje njenog korena – savetuje Peđa Filipović.

Plivanje, kaže naš sagovornik, ima izuzetan efekat na srce i krvne sudove, podstiče cirkulaciju i razmenu materija na ćelijskom nivou.

– U sklopu talasoterapije organizuju se vežbanja taj-čija u moru, što dovodi do harmonizacije protoka životne energije u svih 14 energetskih meridijana. Tako naš organizam dospeva u stanje balansa, nestaju spazmi, grčevi i psihološki zapisi u našim organima – strah u bubrezima, ljutnja u jetri i žučnoj kesi, tuga u plućima…

Talasoterapija se zasniva na antistres programima kao što su akva joga u morskoj vodi, fitnes na spravama posebno kreiranim za vodu uz instrukcije trenera, šetnje kroz vodu…

– Posebno se preporučuje plutanje na površini mora uz vežbe dubokog disanja. Prijaće vam i leškarenje na obali s telom u vodi uz kombinaciju vežbi disanja s talasima. S nailaskom talasa duboko udahnite, a kako talas odlazi, što duže izdahnite.

U sklopu talasoterapije predviđeno je i šetanje kroz morsku vodu u dubini do ispod kolena.

– Pored toga što šetanje po pesku ili sitnim kamenčićima stimuliše 7.000 nervnih završetaka i primenjuje najprirodniji vid refleksoterapije stopala, ono deluje na krvne sudove nogu, posebno na venski sistem – objašnjava Filipović.

Isparavanje mora i aerosoli imaju blagotvorno dejstvo na disajne organe, pa se  šetnja pored vode posebno preporučuje deci i odraslima s bronhitisom, astmom i slabim imunitetom respiratornih organa.

– Šetajte pored mora i duboko dišite u ranim jutarnjim satima, najbolje između tri i pet, jer tada, prema tradicionalnoj istočnjačkoj medicini, aktivno radi energetski meridijan pluća.

Izvor: Zena Blic

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori